Vochtigheid kan u ziektebestrijding en verlies van gewassen kosten
Veel teeltomgevingen hebben een hoge luchtvochtigheid, maar een doel van kasmanagers is om kassen zo droog mogelijk te houden. Waarom? Natte oppervlakken en vocht stimuleren ziekten, vooral:

• valse meeldauw
• echte meeldauw
• botrytis

Een van deze ziekten en anderen kunnen verantwoordelijk zijn voor aanzienlijk gewasverlies als de luchtvochtigheid uit de hand loopt.

Hoewel broeikas- en binnentelers al eeuwen vochtig vocht, kan beheersing van de kasvochtigheid een gladde doelstelling zijn om te begrijpen dankzij energie-intensieve methoden en de relatie tussen vochtigheid en verwarming / koeling. Gelukkig verandert de nieuwe technologie het vochtspel en worden obstakels voor een efficiënte vochtigheidsregeling verwijderd.

Luchtvochtigheid is problematisch als het condenseert op oppervlakken (zoals bladeren)
Het meest problematische resultaat van vocht is condensatie, veroorzaakt door een lastig ding dat het dauwpunt wordt genoemd.

Wat is het dauwpunt?
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij water uit een gas in een vloeistof condenseert. Deze temperatuur varieert afhankelijk van de luchtvochtigheid, luchttemperatuur en druk (u kunt hier het dauwpunt berekenen); hoe hoger de relatieve vochtigheid, hoe hoger (warmer) het dauwpunt, en hoe warmer de temperatuur van de lucht, hoe hoger het dauwpunt.

U ziet het resultaat van een dauwpunt op koele ochtenden wanneer de vochtigheid van de nacht is gecondenseerd op uw ramen of op andere oppervlakken. Als je warm water door een raam of spiegel laat lopen, condenseert de waterdamp van de warmere lucht naar het veel koelere oppervlak.

In een kas zorgen uw planten voor een koeler oppervlak voor condensatie. Zoals je nu weet, zijn natte bladeren slecht nieuws voor telers, omdat ze een perfect huis vormen voor schimmelziekten.

Het doel is om het dauwpunt en de werkelijke temperatuur van de planten te laten overlappen. In kassen, die over zowel warme temperaturen als veel vochtigheid beschikken, kan het dauwpunt vrij hoog zijn.

Kortom:
• Het dauwpunt is wanneer water condenseert op koele oppervlakken.
• Soms zijn de bladeren de eerste oppervlakken die dauw verzamelen.
• Dauw betekent natte bladeren, wat plantenziekte betekent.

Laten we een voorbeeld bekijken. In een kas met een temperatuur van 75º F en een relatieve luchtvochtigheid van 65% (de meeste kassen moeten tussen 50-70% worden gehouden), zal het dauwpunt ergens rond de 62º F liggen. Elk oppervlak dat die temperatuur bereikt, zal dauw verzamelen.

13º anders lijkt misschien een grote verandering in temperatuur, maar dat is niet ongewoon ’s nachts. Afhankelijk van de werking kan deze temperatuurverandering moeilijk te vermijden zijn.

Regeling en isolatie van kasvochtigheid kunnen contraproductief zijn

Zoals je wel kunt raden, houdt een lagere luchtvochtigheid de condensatie op afstand. In het verleden werd de vochtigheid effectief verwijderd door glazen kaswanden, die een koud oppervlak leverden om water te laten condenseren. Als je in een koel klimaat groeit, weet je echter dat glas niet de meest effectieve isolator is.