• De sleutel tot schimmelcontrole is vochtregulering.

• Als schimmel een probleem is bij u thuis, moet u de schimmel snel opruimen en het waterprobleem oplossen.

• Het is belangrijk om door water beschadigde gebieden en items binnen 24-48 uur te drogen om schimmelgroei te voorkomen.

Water in uw huis kan uit vele bronnen komen. Water kan uw woning binnendringen door te lekken of door kelderverdiepingen te sijpelen. Douches of zelfs koken kunnen vocht toevoegen aan de lucht in uw huis. De hoeveelheid vocht die de lucht in uw huis kan vasthouden, hangt af van de temperatuur van de lucht. Naarmate de temperatuur daalt, kan de lucht minder vocht vasthouden. Dit is de reden waarom bij koud weer vocht condenseert op koude oppervlakken (bijvoorbeeld waterdruppels aan de binnenkant van een raam). Dit vocht kan biologische vervuilers stimuleren om te groeien.


Er zijn veel manieren om vocht in je huis te beheersen:
• Lekkages en lekkage verhelpen. Als water het huis van buiten binnenkomt, variëren uw opties van eenvoudig aanleggen tot uitgebreide graafwerkzaamheden en afdichting. (De grond moet van het huis weghellen.) Water in de kelder kan het gevolg zijn van het ontbreken van goten of een waterstroom naar het huis. Waterlekken in leidingen of rond kuipen en putten kunnen een plaats bieden voor biologische vervuiling.

• Plaats een plastic hoes over vuil in kruipruimten om te voorkomen dat er vocht uit de grond komt. Zorg ervoor dat kruipruimten goed geventileerd zijn.

• Gebruik afzuigventilatoren in badkamers en keukens om vocht naar buiten te verwijderen (niet op zolder). Ontlucht uw wasdroger naar buiten.

• Schakel bepaalde apparaten (zoals luchtbevochtigers of petroleumverwarmers) uit als u vocht op de ramen en op andere oppervlakken bemerkt.

• Gebruik ontvochtigers en airconditioners, vooral in warme, vochtige klimaten, om vocht in de lucht te verminderen, maar zorg ervoor dat de apparaten zelf geen bronnen van biologische vervuiling worden.


• Verhoog de temperatuur van koude oppervlakken waar vocht condenseert. Gebruik isolatie- of stormramen. (Een aan de binnenkant geïnstalleerd stormraam werkt beter dan een aan de buitenkant geïnstalleerd.) Open deuren tussen kamers (vooral deuren naar kasten die kouder zijn dan de kamers) om de circulatie te vergroten. Circulatie voert warmte naar de koude oppervlakken. Verhoog de luchtcirculatie door ventilatoren te gebruiken en meubels uit hoeken van de muur te verplaatsen om de circulatie van lucht en warmte te bevorderen. Zorg ervoor dat uw huis een bron van frisse lucht heeft en overtollig vocht uit het huis kan verdrijven.

• Besteed speciale aandacht aan tapijt op betonnen vloeren. Tapijt kan vocht opnemen en dienen als een plek waar biologische vervuilers kunnen groeien. Gebruik karpetten die vaak kunnen worden opgenomen en gewassen. In bepaalde klimaten, als tapijt over een betonnen vloer moet worden geïnstalleerd, kan het nodig zijn om een ​​dampscherm (plastic folie) over het beton te gebruiken en deze te bedekken met sub-vloeren (isolatie bedekt met multiplex) om vochtproblemen te voorkomen.